usps

Veilig rijden met de scootmobiel

Veilig rijden met de scootmobiel

Na het lezen van de vele nieuwsberichten over ongevallen waarbij een scootmobiel betrokken is, kun je een aantal conclusies trekken en daar lering uit halen. Maar welke punten dat zijn, en hoe je zelf kunt bijdragen aan het voorkomen van een ongeluk met de scootmobiel, lees je in dit artikel.

Kans verkleinen op ongeluk met de scootmobiel

Na het lezen van de vele nieuwsberichten over ongevallen waarbij een scootmobiel betrokken is, kun je een aantal conclusies trekken en daar lering uit halen. Maar welke punten dat zijn, en hoe je zelf kunt bijdragen aan het voorkomen van een ongeluk met de scootmobiel, lees je in dit artikel.

In de media lees je regelmatig nieuwsberichten over ongelukken waarbij een scootmobiel betrokken is. Erg vervelend, maar toch had dit vaak voorkomen kunnen worden. Over het hoe en wat lees je in de uiteenzetting hieronder.


Ongevallen met de scootmobiel

De scootmobiel is een ideaal vervoermiddel voor personen die minder valide zijn. Als lopen moeilijk is geworden, en je wilt niet binnen blijven zitten, dan is de scootmobiel het middel dat je weer mobiliteit geeft. Maar wees je ervan bewust, dat deelname aan het verkeer ook gevaren met zich meebrengt. En dat blijkt uit het aantal ongevallen dat plaatsvindt waarbij een scootmobiel betrokken is.

In de stroom berichten over ongevallen met een scootmobiel, zijn een aantal aspecten opvallend te noemen:

Er zijn veel ouderen betrokken bij de ongevallen. Het zijn vaak de bestuurders van de scootmobiel, die een hogere leeftijd hebben;

Veel ongevallen betreffen aanrijdingen met andere deelnemers aan het verkeer, zoals auto’s die de scootmobiel scheppen bij het oversteken;

Een andere categorie ongevallen zijn éénzijdig van aard: de bestuurder van de scootmobiel is het water ingereden. Bij veel van deze ongevallen, komt de bestuurder gelukkig met de schrik vrij.


De kwestbaarheid van de scootmobiel en bestuurder

De bovengenoemde opvallende aspecten in de berichtgevingen meegenomen, kun je een aantal voorzichtige conclusies trekken. De meest belangrijke conclusie mag toch wel zijn: Je bent kwetsbaar wanneer je op de scootmobiel deelneemt aan het verkeer!

Deze kwetsbaarheid is deels afhankelijk van jouw eigen gesteldheid, maar ook deels van de scootmobiel. Waarop moet je extra alert zijn als je op de scootmobiel gaat rijden?

Als je ouder wordt, neemt jouw reactie- en inschattingsvermogen af. Houdt hier rekening mee. Je kunt verkeersituaties verkeerd inschatten, waardoor jij jezelf en een ander wellicht in gevaar brengt;

Het dagelijks verkeer wordt steeds drukker, en mensen hebben veel meer haast dan vroeger. Misschien heb je zelf al jarenlang niet meer actief deelgenomen aan het verkeer. Wanneer je dan met de scootmobiel gaat rijden, kan deze nieuwe situatie zeer onwennig zijn;

Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat de scootmobiel zelf een ‘statisch’ vervoermiddel is. Je kunt niet zomaar even opzij springen om een gevaar te ontwijken;

Als je rijdt op een scootmobiel ben je niet altijd zichtbaar voor andere verkeersdeelnemers. Je hebt een zittende houding;

Zo zijn er wellicht nog wel meer punten op te sommen maar belangrijk is om te beseffen dat je ook kunt bijdragen aan het voorkomen van ongevallen. Wees bijvoorbeeld zichtbaar in het verkeer, zowel visueel als in het rijgedrag. Denk aan opvallende kleding of een vlaggetje op de scootmobiel. En schiet niet zomaar de weg over, of achter een geparkeerde auto vandaan.

Het mag dus duidelijk zijn dat voorzichtigheid in het verkeer en het treffen van de juiste veilige maatregelen, de mogelijkheid op een ongeluk aanzienlijk verkleinen. Wij wensen jou veilige ritten met de scootmobiel!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Powered by Lightspeed - Theme by InStijl Media
www.scootmobieleasy.nl 8.9 /10 - 481 beoordelingen